METEOROLOJİ PROGRAMLARI

Yelkenkanat veya yamaçparaşütü pilotları olarak uçuş öncesi yaptığımız ve yapılması gereken en önemli hazırlıklardan biriside uçuş öncesi meteorolojinin incelenmesidir. Sportif havacılıkta en önemli konulardan birisi canımızı emanet ettiğimiz havayı doğru yorumlamaktır.  Bu tahminlere göre o gün için uçuş yapıp yapmamaya veya tepe seçimine karar veririz.

Bu yazımda sizlere  yelkenkanat veya yamaçparaşütü uçuşuna çıkmadan önce kullanabilceğiniz meteoroloji programları ve websitelerini tanıtmak ve herkes için bu konuda bir kaynak ortaya çıkarmak.

Şimdeden söylemek isterimki kullanabileceğiniz ve burada yazılı olmayan pek çok meteoroloji programları ve uygulamaları mevcut. Bunların en iyisini seçmek size kalmış.

1.WRF İNTERAKTİF METEOGRAM

 

yamaçparaşütü meteoroloji

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bu web sitesi yelkenkanat ve yamaçparaşütü pilotları için uçuşa çıkmadan önce özellikle rüzgar durumunu öğrenebilecekleri harika bir meteoroloji programı.

Bu programı birinci sıraya koymamın nedeni ise ,diğer programların sunmadığı noktasal olarak o yer hakkında meteorolojik tahminde bulunması.

Kendi mesleğimde de bolca kullandığım ve tahminlerine güvendiğim meteoroloji programları arasındadır.

3 günlük tahminlerde bulunması ise ayrıca bir avantajdır. Web sitenin bir diğer harika yanı ise size o anki basınç tahminini vermesidir. Profosyonel havacılar bilirler ki basınç değeri , o günkü meteoroloji ve hava hakkında pek çok ipucu verir. Buradaki basınç değerinden o gün için alçak basınç veya yüksek basınç olduğunu öğrenebiliriz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için yelkenkanatta türbülans adlı yazımı okumanızı mutlaka tavsiye ederim.

Tüm bunların yanında o bölge için yağmur ,bulut vs genel hava durumunu da içeren bilgiler verir.

Hemen belirtmek isterimki , bu web sitesini ipad ve iphone kullanarak düzgün bir şekilde kullanamıyorum. Bu yüzden dizüstü veya masaüstü  bilgisayar kullanıyorum. Telefonunuz bu marka değilse bu programları telefondan da kullanabilirsiniz.

1)Bu programı kullanWrf interaktif meteogram mak için google arama çubuğuna “wrf interaktif meteogram” yazın.

2)Resimde görüldüğü gibi çıkan ilk sonuca tıklayın.

3)Uçuş yapmak istediğiniz tepenin zirvesi harita üzerinden fare ile işaretleyin

 

2.HELİMET

 

Tabiki uzun mesafe uçuşu (XC)  yapacak yelkenkanat ve yamaçparaşütü pilotlarının rotaları üzerinde hava durumu tahmini ihtiyaçlarını karşılıyacak bir kaynak önerimiz var. Açıkçası yarışmalar ve uzun mesafe uçuşları dışında ilk programı kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu web sitesi Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Tsk’daki helikopter pilotları için özel olarak tasarlanmıştır. Helikopterler uçaklara göre nispeten alçak irtifadan seyrüsefer yaptıkları için bu kaynak yelkenkanat ve yamaçparaşütü pilotları içinde uçacakları rotadaki meteoroliji bilgilerini öğrenmek adına biçilmiş kaftandır. Hatta artısı vardır eksisi yoktur diyebilirim.

yamaçparaşütü yelkenkanat meteoroloji

Öncelikle Google ‘a helimet yazıp karşınıza çıkan www.hazarfen.mgm.gov.tr. adresine tıklıyosunuz.

1.Ücretsiz üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra sayısal ürünlere basıyosunuz.

2.Daha sonra tarih saat kısmına tahmini uçuş zamanınızı girin. Türkiye, yaz saati uygulaması geri gelmezse Gmt +3 zaman dilimindedir.

3.Rotasınızı harita üzerine tıklayarak belirledikten  sonra dikey kesit oluştur butonuna basın.

yelkenkanat meteoroloji

 

4.Buradaki sonuç grafiklerinden özellikle açık hava türbülansı, toplam bulut karışma oranı ve yatay rüzgar vektörleri sonuçlarına bakarak bacak bacak rota değerlendirmenizi yapabilirsiniz. Bu program için kullanım kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Pek çoğumuz akıllı telefonlarımız sayesinde  hızlı ve kolay bir şekilde meteoroloji tahminlerine bir sürü uygulama vasıtasıyla erişebiliyoruz. Tabiki bunlarda kullanılabilir. Hangi uygulamayı kullanacağınız tamemen kişisel bir tercih. Benim akıllı telefonumda kullandığım iki uygulama var. Bunlar YR ve MeteoEarth adında uygulamalar.

Lütfen bu konuda kullandığınız programları veya yazıya ilave eklemek istediğiniz fikirlerinizi ve her türlü düşüncelerinizi yorum olarak yazınız.Bu sayede hepimiz bilgi sahibi olmuş oluruz.

Emniyetli uçuşlar dilerim! Esenlikle kalın.

 

 

 

 

 

Cevap Bırakın