YELKENKANAT UÇUŞ POZİSYONU

Yelkenkanat ile uçuş yapan pilotların bazen farklı pozisyonlarda yelkenkanat uçuşu yaptıklarının görürüz. Peki doğru yelkenkanat uçuş pozisyonu nasıl olmalı? Bu konuda detaylı bir yazı yazan Ryan Voight’in makalesini Türkçeye çevirdim ve gene başka uzmanların bilgilerini ekleyerek bu yazıyı ortaya çıkardım. Makelenin orjinalini freeflightadvice adlı web sitesinden ingilizce olarak okuyabilirsiniz.

Yelkenkanatı (deltakanat) ilk öğrenmeye başladığımızda yan trapezlerden kontrol ederiz. Yüksek uçuşlara başladıkça yatış pozisyonunda uçmaya başlarız. Bunun için yan trapezden alt trapeze, alt trapezden yan trapeze geçiş yapmayı öğreniriz. Doğru uçuş pozisyonunun tam olarak oturması ise zamanla ve tecrübe ile oluşacak birşeydir.

Doğru uçuş pozisyonun pek çok avantajı vardır,bu avantajlar :

1.Daha keskin kumanda vermeniz,

2.Mevcut enerjinizi daha iyi muhafaza etmeniz,

3.Geri sürükleyici kuvvetin azalarak yelkenkanat performansının artmasıdır.

Yatarak uçuş pozisyonu, bu sporun kelimenin tam anlamıyla evrimleşmesini sağlamıştır. Çünkü yatarak uçuş pozisyonu , dik duruşa nazaran çok daha az geri sürükleyici kuvvet oluşturarak yelkenkanat performansını artırmış bu da insanlara daha fazla keyif vererek bu sporun gelişmesine katkı sağlamıştır.

Doğru yelkenkanat uçuş pozisyonu için yapmanız gereken en önemli şey vücudunuzu rahat ve serbest bırakmanız. Harnesin sizin ağırlığınızı taşıdığını hissedin. Doğal olarak bu, size uygun bir harnes ihtiyacını doğurur ki bu rahat olmaktan öte bir durum. Kollarınızı , omuzlarınızı,bileklerinizi ve ellerinizi kasmayın. Kaslarınızı ağırlık merkezinizi haraket ettirmek dışında rahat ve gevşek tutun. Tabii türbülanslı havalar hariç. Türbülanslı havalarda yelkenkanat ile uçuş için bu yazımı okuyabilirsiniz.

Ellerinizle alt trapezi tutarken sımsıkı değil , içinde bulunduğunuz yelkenkanatın size sunduğu verileri algılayabilmek için rahat ve hafif tutmalısınız. Alt trapezlerden parmak uçlarıyla hafif tutuş sizin yelkenkanatı daha rahat hissetmenizi sağlar. Tabi bu kadar rahat ve serbest uçmak zamanla ve pratikle gelişebilecek birşey.

deltakanat uçuş pozisyonu

Doğru yelkenkanat uçuş pozisyonu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer bir konu ise, haraket tasarrufu. Hareket tasarrufunu gereksiz kumanda vermemek ve gerekli kumandaları ise gereğinden fazla vermemek olarak anlayabiliriz. Tam bir hareket tasarrufunu , yelkenkanatı tam olarak hissetmeye başladığınızda yapabilirsiniz. Bir kumanda gerekli olduğunda ağırlığınızı yumuşak ve yavaş bir şekilde kaydırın.Ani kumanda hem etksisizdir hem de ters sapmaya yol açar. Ters sapma ise beraberinde yatış ekseninde düzeltici kumanda gerekliliğine neden olur. Yavaş ve yumuşak kumanda kanatınızla daha hahif bir temas kurmanızı sağlar ve bu da verdiğiniz kumandayı daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Yelkenkanat uçuş pozisyonu hakkında bahsetmemiz gereken bir diğer önemli konu ise, kumanda verildiğinde vücudunuzun istikameti ile hava akışının istikametinin aynı yönde olması. Yani çapraz kumanda vermemek.Geri sürükleyicisi en fazla olan harnes ile hava akışına paralel bir uçuş , geri sürükleyicisi çok az bir harnes ile hava akışının harnesin yanına temas ettiği uçuştan çok daha iyidir. Bunu yapabilmek için kumandayı kalçalarınızla vermeye odaklanın.

Yelkenkanat ile uçuş pozisyonu hakkında diğer bir önemli nokta ise alt trapezin aşağı bastırılmamasıdır. Çünkü altrapez ağırlık merkezinizin önündedir ve aşağı bastırmak yelkenkanatın burnunun da aşağı inmesine neden olacaktır.  Aşağı bastırmak yelkenkanata karşı hassas olamamanın yanı sıra, hava hızı kontrolünü sağlamadada probleme neden olacaktır.Alt trapezin ufkiyetinin, aşağı bastırıldığı için önemi kalmayacaktır. Bütün bunların üstüne alt trapezi aşağı bastırmak, dirseklerinizin kasılmasına neden olur ve kumanda kabiliyetinizi kısıtlar. Alt trapezi aşağı bastırmak aynı zamanda omuz hizalarından vücudunuzun dikleşmesine sebep olur, buda geri sürükleyici kuvvete neden olarak performansı düşürür. Ben dahil pekçok yelkenkanat pilotu bu hatayı yapmıştır ve yapıyodur , o yüzden kendinizi kötü hissetmeyin:). Sadece bu alışkanlığınızı hemen bırakın.

deltakanat yanlış pozisyon

Yanlış yelkenkanat uçuş pozisyonu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doğru yelkenkanat uçuş pozisyonu için kendinizi uçuşta kasmamalı, vücudunuzu rahat bırakmalı, hafif tutuşlarla temas etmeli ve gereksiz haraket etmeyip , yatış istikametinizi hava akışına dik tutmalısınız. Ve doğru yelkenkanat uçuş pozisyonu uyguladığınız zaman, performansınızda büyük bir artış göreceğinize eminim. Daha iyi tırmanış yapacak, yelkenkanatınızla (deltakanat) daha uyumlu olcaksınız. Yelkenkanatınızın daha az geri sürükleyicisi olduğu için daha fazla süzülecektir. Anlık düzültmeleri de daha keskin yapabileceksiniz.

Ve en önemlisi daha az yorulup, daha uzun süre konforlu bir uçuşun tadını çıkarabileceksiniz. Ve ertesi gün kendinizi daha az yorgun hissedeceksiniz.

Bu spordaki en iyilere baktığınızda, yaygın bir yelkenkanat uçuş pozisyonu göreceksiniz. Hiç kimse vücut geliştirici insanlar değil. Yarışmalarda kondisyon önemli ama en önemli belirleyici değil. Özellikle ileri seviye yelkenkanat pilotları için bu konu çok önemli. Sonuçta en başarılı sporcular vücutlarında kontrolü olan ve hareketlerini ekonumik kullananlardır.

Emniyetli uçuşlar!

Esenlikla kalın!

Cevap Bırakın