YELKENKANAT (DELTAKANAT) GÜVENLİK İPUÇLARI

Bu yazımda sizlere Yelkenkanat ( deltakanat) uçarken güvenlik hakkında bilgiler ve ipuçları vermeye çalıştım. Sizlerinde bu konuda bildiğiniz veya yaşadığınız tecrübeleri aşağıdaki yorumlar bölümünde yazması, bu yazının daha faydalı olmasını sağlayacaktır. Sonuçta güvenilk ve uçuş emniyeti en önemli konudur.

1)Harici Kontrollerinizi Mutlaka Yapın

Yelken kanatın çevresinde 360 derece tur atın. Bu esnada kritik vidaları, gergi tellerini , batenleri , kanat uçlarını kontrol edin. Ellerinizi bu noktalara temas ettirmeyi alışkanlık haline getirin. Ellerinizi kullanarak hücum kenarında eğilme , yırtık vs. olup olmadığını hissetmeye çalışın.

2)Hang Check Kontrolleri

Askı Kontrolleri

Hang Check Kontrolü-(yelken kanat güvenlik olmazsa olmazı)

Yelken kanat ile güvenli uçuşun olmazsa olmazı Hang Check kontrollerini mutlaka yapın. Uçuşa çıkmadan hemen önce harnesiniz ile delta kanata bağlandıktan sonra , yardımcınız yelken kanatın burnundan tutarken yere paralel şekilde uçuş pozisyonunda olduğu gibi uzanın  ve askı kayışınızın bağlı olduğunun, bacak kolonları dahil bütün kolonların birbirine dolaşmamış , muntazam bir şekilde olduğunu , alt trapez ile göğsünüz arasındaki mesafenin uygunluğunu , kaskınızın takılı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bunları her seferinde yapmayı alışkanlık haline getirin.

3)Kaliteli Karabina Kullanın

Hatta mümkünse çift karabina kullanın. Askı kayışınızın sağlamlığı ve ayarı konusunda dikkatli olun.

4)Kask , Paraşüt ve Dizlikler

Çenenizi koruyan, kaliteli bir kask satın alın. Yedek paraşütünüzü yılda bir defa açıp tekrar toplayın. Dizlik kullanmaya özen gösterin, ruleli iniş yaparsanız küçük bir çakıl parçası dizinize zarar verebilir.

5)Değişikliklere Dikkat Edin

Yeni bir malzeme kullanmaya başladığınızda ya da yelken kanatınızın bir parçasını değiştirdiğinizde örneğin telleri, kumaşı, trazpezleri özelliklere bu kısımlara dikkat edin. Kamera ,varyometre gibi cihazlar taktıysanız bunların uçuşa etkilerini düşünün.

6)Kalkıştan Önce

Delta kanat ile kalkış yaparken uygun baş açısında ,rüzgarı tam karşıdan alacak şekilde kalkış yapın. Yelken kanat (delta kanat) ile güvenli uçuşun en önemli kurallarından biride uygun baş açısıyla kalkmaktırç

7)Kalkış İstikametindeki Engeller

(örn. Araba, kaya,taş, uçuş malzemesi) ortadan kaldırın veya başka taraftan kalkış yapın.

8)Kalkış İçin İyi Koşun

Yelken kanat (delta kanat) ile güvenli bir uçuşun en önemli maddelerinde bir tanesi kalkışta yapılacak hızlı koşudur. Başlangıçtaki birkaç adım yavaş olabilir fakat devamında iyi koşun. Yavaş koşu kanadınızın stol olmasına , baş açısının  değişmesine veya kanat ucunun yer ile temasına neden olabilir. Kalkış kazaları genelde yüksek irtifa, düşük rüzgar hızı ve az eğimli yerlerde olur. Bu tür durumlarda doğru baş açısıyla hızlı bir koşu yapmanız gerekir. Trapezleri sıkı kavramanızı sağlayan eldiven giymeye çalışın.

9)Yüksek Süratlerde ve Yan Rüzgarlarda Kalkış Yapmayın.

Bir diğer önemli güvenlik ipucu ise eğer kalkış yapacağınız rüzgar daha önce hiç alışık olmadığınız yüksek süratteyse ve yanınızda size tavsiye verebilecek tecrübede bir delta kanat pilotu yoksa , kalkıştan vazgeçmeyi düşünmelisiniz. Kendi kurallarınızı koyun , örneğin saatte 35 km üzerindeki rüzgarda uçuşa çıkmayacağım gibi.

10)Kalkıştan Sonra Tepeden Yeteri Kadar Uzaklaşın

Kalkıştan sonra , dönüş yapmadan ya da harnesiniz ile uğraşmadan önce kalkış yerinden yeteri kadar uzaklaşın.

11) Stol ve Spin

Yelken kanatlar ile kalkış esnasında stol ve düşük ihtimalle de olsa spin yaşayabilirsiniz ve bu çok tehlikeli olabilir. Bunun için süratinizi her zaman stol süratinin üzerinde tutun.

12) Yelken Kanat Kullanıcı Kılavuzunuzu Mutlaka Okuyun

Önemli güvenlik ipuçlarından bir taneside yelken kanatınıza ait kullanıcı kılavuzunu veya manuelini okumaktır. Bu çoğu zaman çok fazla vaktinizi almayacak kitapçıkdır. İçerisinde ağırlık ,sürat limitlerini ve daha pek çok kritik bilgiyi içerir. Aynı zamanda bakım vs. bilgilerinide içerir. Bu manueli okumak bilgi birikiminizi ve bu spor hakkındaki genel kültürünüzü artıracaktır.

13) Kötü Havalardan Kaçın

Yelken kanat ( delta kanat ) ile emniyetli uçuşun en önemli konularından biriside uygun hava koşullarında uçmaktır.Eğer mevcut hava durumu hakkında emin değilseniz, yada beklentiniz kötü yönde ise uçuşa çıkmayın. Uçuşa çıkmadan önce hava tahminlerini inceleyin. Fırtınalı havalardan kaçının , uzaklarda dahi şimşek ve yıldırım görüyorsanız uçuşu iptal edin. Sis ve bulutlar çabuk oluşabilir. Hava trendlerini takip edin. Mikrometeoroloji çalışın.

14) Dönüşlerde Temizlik Kontrolü Yapın

Her zaman öteki pilotların yeri aklınızın bir köşesinde olsun. Başka pilotun sizi görüp dikkat edeceğini düşünmeyin. Sık sık ufukta hava aracı olup olmadığını kontrol edin. Uçuşta giydiğiniz kıyafetlerin seçerken parlak , dikkat çekici olanları ön plana alın. Termal uçarken dağa doğru çok yakın dönüşler yapmayın.

15)Suya İniş Yapma

Suya iniş yapma. Her ne şekilde olursa olsun suya iniş yapma. Bu emercensi meydana geldiğinde harnesi nasıl çabucak terk edebileceğini bil.

16)Bastırıcılardan Uzak Dur

Bastırıcılar bu zamana kadar pek çok kazaya neden olmuştur. Özellikle yamaç paraşütleri ve yelken kanatlar için çok tehlikelidir. Bastırıcı dediğimiz şey, tepenin veya dağın rüzgarı arkadan alan kısmıdır, yani kalkış yaptığımız kısmın tam arkasıdır.

17) Yelken Kanat Seviyesi

Eğer hazır değilseniz , bulunduğunuz seviyeden daha üst seviyede bir yelken kanat ile uçmayın. Bir ileri seviye yelken kanata geçerken mevcut yelken kanatınızla ilgili herşeyi öğrendiğinizden emin olun. O zaman bile neden bir üst yelken kanata geçtiğiniz ile ilgili kendinizi sorgulayın

18)Akrobasi ve Hava Atmak:D

Yelken kanatlar ile işin üstadı değilseniz ve bu konuda eğitim almadıysanız kesinlikle akrobasi yapmaya veya hava atmaya çalışmayın. Yelken kanat (delta kanat ) ile emniyet istiyorsanız bu tarz şeylerden uzak durun.

19)Bulut Çekimi

Bulut çekiminin ne olduğunu, bu tarz bulutları nasıl tanımamız gerektiğini mutlaka öğrenin.

20)Öteki Hava Araçlarının Türbülansları

Öteki hava araçlarının arkalarında bıraktıkları türbülanslar çok şiddetli ve uzun süreli olabilir. Hava aracı büyüdükçe ve sürati yavaşladıkça bu etki artar.

21) Uçuşta Erişebileceğin Bir İniş Yeri Her zaman Olsun.

Bir bastırıcıya ya da uygunsuz bir duruma iniş yerine erişemeyeceğiniz bir durumda yakalanmayın.

22)Yaklaşma Paterni

Kötü inişler genelde kötü bir yaklaşma paterni ile başlar. Mümkün olduğu kadar büyük ve kalabalık olmayan bir iniş yeri seçin. Uzun bir son yaklaşma yapın ve yeterli hızınız olsun.

23)Elektrik Hatlarına Dikkat!

Elektrik hatlarını görmek zordur ve sizi anında kömür yapabilir. Yüksek gerilim hatlarıyla çevrili yerlerde uçuş yapmamaya çalışın. Ülkemizde her ne kadar yeni düzenlemeyle yüksek gerilim hatlarına turuncu renkli toplar taksalarda çoğu küçük elektrik hatlarında bulunmamaktadır.

24)Başka Uçan Cisimlere Dikkat Edin

Bunlar uçurtmalar, uzaktan kumandalı uçaklar, balonlar vs. olabilir. Ve çarpışmanız siz tehlikeye atabilir.

25) Tek Uçmayın

Yelken kanat (delta kanat ) ile emniyet konusunda bir diğer önemli ipucu uçuşa tek başına gitmemektir. Eğer kaza yaparsanız , birinin en azından ambulansı arayıp yerinizi göstermesi gerekir. Aynı zamanda bu kişi uçuşunuz boyunca sizi takip etmelidir.

26)Tekerlek Kullanın

Eğer iniş konusunda kendinize çok güvenmiyorsanız veya inişte iyi olsanız bile profesyonel değilseniz tekerlek kullanın. Yelken kanat ile uçarken arka rüzgarında iniş yapmak durumunda kalırsanız , ki kesinlikle yapmamalısınız, kötü inişin sonuçlarını tekerlek kullanımı hafifletir. Oluşan şoku absorbe eder. Tekerlekleriniz kilitlenebilen cinsten ise bunları kullanarak atlayıştan önce yerde yüksek rüzgarlarda kanatınızı sabitleyebilirsiniz.

27)Türbülanslı Yerlerde İniş Yapmayın

Ağaçlar, binalar, arazideki mevcut doğal engeller mekanik türbülansa neden olabilir. Bunların rüzgar almayan kısımlarına yani düzensiz hava akımı yaratacak kısımlarına iniş yapmaktan kaçının. Yelkenkanat ve türbülans hakkında detaylı yazımı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

28)Tecrübenizi ve Yeteneklerinizi Artırın

Çoğu pilotun iniş yetenekleri yeterli değildir. Pratik yapın. İniş yeteneğinizi pratik yaparak her zaman artırabilirsiniz.

29)Bölgede İlk Defa Uçacaksan, Daha Önce Uçanlarla Konuş, İlk Önce Uçma

Önce bölgeyi iyi bilen tecrübeli pilot uçsun. Mevcut şartları onla konuş ve söylediklerini dikkate al. Ben iyi pilotum her şeyden anlarım tribine girme 🙂

30) Fiziksel ve Kafa Olarak Uçuşa Hazır Gel

Yorgun , bitkin bir şekilde veya kafan başka birşeyle meşgulse uçuşa çıkmamalısın. Alkol konusundan bahsetme ihtiyacı hissetmiyorum bile.

31) Bir Süredir Uçmuyorsanız Tazelenmeniz Gerektiğini Unutmayın

Kışın uçuşa ara vermişseniz ve özellikle başlangıç seviyelerindeyseniz , ve ya uzun bir süredir uçmuyorsanız refleksleriniz ve kabiliyetiniz en son bıraktığınız kadar keskin ve iyi derecede olmayacaktır. Uzun bir aradan sonra tekrar uçuşa çıkacaksanız tecrübeli pilotlarla doğru şartlarda uçuşa çıkmalı , kafanızda hayalı olarak yapacaklarınızı gözden geçirmeliniz. Hiç çekinmeden etrafınızdaki tecrübeli pilotlara uzun süredir uçmadığınızı ve size unutabilceği şeyler konusunda yardımcı olmasını isteyin.  Sonuçta eve dönmek herşeyden önemlidir.

******************************************************************************************************

Emniyetli Uçuşlar!!

Cevap Bırakın