YELKENKANAT İLE TEPE KALKIŞI

Bu yazımda yelkenkant ile doğru bir tepe kalkışı nasıl yapılır yelkenkanat ile kalkışta dikkat etmemiz gereken püf noktalar , ayrıntılar nelerdir, bunları anlatacağım.

DİKKAT!!! Bu yazı yelkenkanat eğitimini almış pilotların teorik bilgilerini taze tutmak/hatırlatmak amacıyla yazılmıştır. Eğer yelkenkanat eğitiminiz yoksa sadece bu yazıyı okuyarak kalkış yapmak/uçmaya çalışmak ölümünüze veya yaralanmanıza yol açabilir.

Kalkış öncesi:

1.Rüzgar = Yelkenkanat ile kalkış yapmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli şey rüzgardır. Eğer eğitimini yeni tamamlamış/ az uçuşu olan veya uzun süredir hiç uçuş yapmamış iseniz rüzgarın minimum 6-7 knot ile maksimum 25 knot olduğu ve tepenin kalkış yapılabilecek istikametinden estiği havaları tercih etmeniz sizin daha kolay ve sorunsuz kalkış yapmanızı sağlar.

Eğer stabil bir rüzgar yok ise ve yazın öğle saatlerindeyseniz, tepenin üzerinde termik hava akımları neticesinde az miktarda rüzgar oluşabilir ve bu rüzgar size yeterli gelip stabil olmayan geçici rüzgara karşı kalkış yapmanıza sebep olabilir. Kalkış esnasında termik rüzgarın kesilmesi kalkışınızı olumsuz etkileyebilir.

Bunun için mutlaka uçuşa gitmeden önce meteoroloji programından rüzgar tahminini inceleyerek uçuşa gideceğiniz günü planlamalısınız. Rüzgar yok ise veya çok az ise ne kadar çok isterseniz isteyin o gün uçuşa gitmeyin. Enerjinizi ve arzunuzu sonraki uygun günler için saklayın.

2.Meteoroloji= Yağmur/Fırtına vs olmayacağını meteoroloji programından kontrol edin. Kanatınız ıslak ise ağırlı artmış olacağından dolayı uçuşa çıkmayın.

3.En az 1 arkadaşınızla uçuşa gidin. Bu kişide mümkünse yelkenkanat pilotu olsun.Hem size kanatın burnunu tutarak yardım eder, hem iniş yerine arabanızı getirir hemde acil bir durumda 112’yi arar.

Yelkenkanat kurulumundan sonra harici kontrolleri yapın. Daha sonra harnesinizi yelkenkanat bağlayarak Hangcheck kontrollerini yapın.

Kalkış:

Öncelikle yelkenkanatı elinizle serçe tutuşu dediğimiz şekilde yan trapezlerden tutun , trapezlerin üst kısmını ise kolunuzun omuzunuza yakın kısmına(aşı izimizin olduğu yerin 1-2 parmak üstü) dayayarak kaldırın.( Trapezler omuzunuzun kemiğine değil kolunuzun etli yerine gelmeli).

Kanatı rüzgar içerisine döndürerek rüzgar içerisine oturtun ve rüzgarın yelkenkanatın ağırlığını biraz olsun oldığını hissedin. Rüzgarı hissedebilmenin en iyi yolu trapezleri elinizle hafif sıkılıkta tutmaktır. Eğer sıkarak kasılı vaziyette elinizle sıkarsanız birşey hissedemezsiniz. Kalkışta , uçuşta ve inişte yelkenkanatı sımsıkı değil hafif-orta arası sıkılıkta tutmalısınız.

Yelkenkanat ile kalkışta en önemli şeylerden bir taneside gözlerinizin hep ileriye bakmasıdır. Karşılaşılan problemlerinin nedenlerinin başlıcası yeni pilotların ve öğrencilerin aşağıya bakmasıdır. Eğer aşağıya bakarsanız çevresel görüşünüz kaybolur.Yelkenkanat da diğer pek çok hava aracı gibi çevresel görüş ile uçulur. Çevresel görüş, pilotun , yelkenkanatın ufuk hattına göre yatış, dalış, sapma eksenini algılamasını sağlar.

İyi bir kalkış yapmanın püf noktası kontrollü bir şekilde tedricen hızlanmaktır. Kontrollü bir şekilde maksimum koşma hızına ulaşmanız size yelkenkanatın açısını kalkış koşusu boyunca uygun miktarda tutmanızı sağlayacaktır.

Not: Koşu boyunca yelkenkanatınızı yere göre kalkış için doğru açıda tutun.

Eğer yelkenkanatınızı çok açık/yüksek açıda tutarak koşarsanız, bu yelkenkanatın yeterli hıza ulaşmadan sizi yerden kesmesine ve devamında stall olarak yamaca inmenize /çarpmanıza neden olabilir.

Eğer yelkenkanatınızı çok kapalı/aşağı(yani yelkenkanatın burnu aşağıda) koşarsanız yelkenkanat sizin önünüze geçebilir.Sonucunda takılıp düşebilir veya yetişemediğiniz için burnunu yere vurabilirsiniz.

Aynı zamanda kalkışa başlamadan önce ve koşu esnasında yelkenkanatınızı ufki (ufuk hattına paralel/yere paralel)tutmalısınız. Eğer yelkenkanat yatışta koşuya başlarsanız kalkıştan hemen sonra yelkenkanat alçak tarafa doğru dönüşe geçebilir.

Ne yazıkki kalkış için şu diyebileceğimiz kesin bir açı yoktur. Çünkü bu açı rüzgara ve yelkenkanata göre değişkenlik gösterir.

Not:Kalkış koşusundan önce önünüzde herhangi bir engel olmadığını (insan, Araba, kaya, ağaç) kontrol edin.

Kalkış koşusu için istikrarlı bir şekilde hızlanın. Hızlandıkça yelkenkanat kaldırma kuvveti üretecek ve omuzunuzda hafiflemeye başlayacaktır. Yelkenkanat omuzunuzdan kesildiği anda harnes ile hafif öne eğilerek çekmeye devam edin ve maksimum hıza ulaşın.

DİKKAT!!! Birden , ani hızlanmak yelkenkanatta dengesizlik yaratabilir kalkış açısının bozulmasına neden olabilir.

Not: Trapezleri sımsıkı değil , hafif-orta sıkılıkta tutmanız sizin kalkışta yelkenkanatı daha iyi hissetmenizi ve açınızı daha doğru ayarlamanızı sağlar.

Yelkenkanatınızı koşu esnasında harnesinizle çekmeye odaklanın. Bunun için yelkenkanat omuzunuzdan kesildikten sonra harnesiniz ile hızlandırmaya devam edin.

Yeterli hıza ulamadan trapezi itmeniz(yelkenkantı açmanız) stall olmanıza sebep olabilir. O yüzden emniyetli kalkış hızına ulaşmak için maksimum hızla koşmalısınız.Bir an önce kalkmak için harnesin içine kendinizi bırakmak tehlikeli olabilir.

Doğru bir kalkışta ne kalkıştan hemen sonra alçalır ne de hemen tırmanırsınız.

Eğer kapalı harnes kullanıyorsanız kalkar kalkmaz kapatmaya çalışmayın. tek elle trapez tutmanız farkında olmadan dönüş yapmanıza neden olabilir. Tepeden uygun mesafeye açılıncaya kadr dönüş yapmayın.

Yelkenkanat ile kalkış uçuş güvenliği açısından en önemli konu diyebilirim. Zayıf kalkışlar en iyi pilotların bile tolere edemeyeceği tehlikeli bir alıkanlıktır. Sağlam ve güvenli hale gelinceye kadar kalkış tekniğinizi geliştirin.

Esenlikle Kalın.

Bir Yanıt

Cevap Bırakın