YELKENKANAT UÇUŞ ÖNCESİ KONTROLÜ

Bu yazımı yelkenkanat uçuş öncesi kontrolü hakkında hazırladım. Bunun için willswing manuelinden faydalandım . Uçuş öncesi kontrollerin başlangıç seviye yelkenkanatlar için hemen her markada aynı olduğunu değerlendiriyorum. Siz genede yelkenkanat kullanma kılavuzunuzu esas alın. Ve prensip olarak bu kontrolleri tek başınıza kendiniz yapın.

DIŞ KONTROLLER

1.)Sol hücum kenarı boyunca elinizi temas ettirerek bir katlanma ,eziklik, kırışma olmadığını, hücum kenarı içindeki milar tabakanın katlı veya kayık olmadığını kontrol edin. Hücum kenarındaki derin kırışıklık,  erken stole veya stolden çıkışın gecikmesine sebep olarak kontrol ve performansı olumsuz etkiler.

deltakanat kontrol

2.)Crossbarı hücum borusuyla birleştiren plakanın vidasını ve emniyet pimini kontrol edin. Yelken kumaşının crossbar ucuna, veya bir vida, pim , halkaya takılmadığını kontrol edin.

deltakanat kontrol

3.)Alt ve üst crossbar gergi tellerinde herhangi bir deformasyon , aradan çıkmış bir tel vs olmadığını elinizle tel boyunca hissederek ve bakarak kontrol edin.

deltakanat kontrol

4.) Hücum kenarı borusundan ellerinizle yukarı doğru ittirirken 35kg yük biniyomuş gibi ayağınızla resimdeki gibi bastırın. Bu yöntem kabaca uçuş esnasında  yan gergi telinde, tepeborusunda veya crossbarda varsa önemli bir yapısal sorunu ortaya çıkarabilecektir.

5.) Crossbarın orta kısmındaki vidayı ve emniyet pimini kontrol edin.

deltakanat kontrol

6.)Sol kanat ucunda ;

Kanat ucu batenini ve kanat ucu kemerininin doğru bir şekilde takıldığını kontrol edin.Dik takılan harici batenin ve varsa yatay batenin pozisyonunun doğruluğunu kontrol edin.

deltakanat kontrol

7.) Firar kenarı tarafına geçin( yelkenkanatın arkası);

Firar kenarı boyunca herhangi bir yırtık olmadığını kontrol edin.

Bütün baten mandallarının sağlam bir şekilde yerine oturduğunu, kanat ucu bateninin ipinin doğru bir şekilde takılı olduğunu kontrol edin.

deltakanat kontrol

8.)Omurga borusunun arkasına geçerek, tepe borusunun (kingpost) üstündeki başlığın sağlamlığını kontrol edin.

Tepe borusunun altındaki tepe borusunu crossbara bağlayan bağlantının vidalarını kontrol et.

deltakanat kontrol

 

9.) Firar kenarı gergi tellerini tutan yüzüğü kontrol et ve muntazam bir şekilde dolaşmadan tepe borusuna bağlandığını gör. Crossbar gergi telinin ve arka gergi tellerinin kelepçelerinin bir kez daha doğru bir şekilde arka omurgadaki kilidine oturduğunu yay yüklü düğmelerin kilitlediğini kontrol et.

 

deltakanat kontrol

10.) Sağ firar kenarı ,sol taraf ile aynısını yapın.

11.)Sağ kanat ucu , sol taraf ile aynısını yapın.

12.)Sağ hücum kenarı , sol taraf ile aynısını yapın.

13.) Kanatın alt tarafına geçin, yan trapezlerin düz olduğunu kontrol edin. Alt trapez uçlarındaki toplam 6 gergi telinin sağlam , katlanmamış lduğunu kontrol edin.

Bu kısımda bulunan bütün vidaları emniyet pimlerini hepsini kontrol edin.

Yan trapezleri omurgaya bağlayan vidaların sağlamlığını ve emniyet pimlerini ,somunlarını kontrol edin.

deltakanat kontrol

14.) Asıl ve yedek askı kayışının sağlamlığını ve doğru bir şekilde yerleştirildiğini kontrol edin.

Crossbar gergi tellerinin bu kısımdaki vidalarını ve bağlantılarını kontrol edin.

deltakanat kontrol

 

deltakanat kontrol

15.) Burun kısmında , hücüm borularını birleştiren plakanın vidalarını ve ön gergi tellerinin bağlantısını ve kilitli olduğunu kontrol edin.

Burun kepinin doğru bir şekilde takıldığını kontrol edin.

İÇ KONTROLLER

Bu kontrolleri yaparken noseman denilen size yardımcı olacak bir kişinin olması gerekir. Bu kişinin mümkünse yelkenkanat pilotu olması iyi olur. İç kontroller uçuştan hemen önce kalkış noktasında veya kalkış noktasının gerisinde yapılabilir. Fakat bir nedenden dolayı harnessinizden çözüldüyseniz ve tekrar bağlandıysanız , iç kontrolleri tekrar yapmanız gerekir.

Pilot harnesini bağladıktan sonra uçuş pozisyonu alır , bu esna yardımcı kişi yelkenkanatın ucundan tutarak kanatın yere paralel olmasını sağlar.

yelkenkanat dahili kontroller

1.) Harnesin asıl ve yedek askı kayışına bağlı olduğu yardımcı tarafından söylenir.

2.)Bacak kolonlarının ve askı kayışlarının düzgün bir şekilde durduğunu ve bağlı olduğunu söyler.

3.) Pilotun göğsünün alt trapezden uygun yükseklikte olduğu kontrol edilir.( Göğsünüz alt trapeze ne kadar yakınsa o kadar kolay kumanda verirsiniz ancak çok yakın olması temas etmenize neden olabilir , ideal yükseklik 1-2 yumruktur.)

4.)Kaskın takılı olduğu söylenir.

********************************************************************************************

Yelkenkanat uçuş öncesi kontrolü yapmayan pilot , direk söylüyorum kaç yıldır uçuyor oluyorsa olsun amatördür. Sizlerinde katkı yapmak istediğiniz hususlar varsa bu yazıya yorum bırakabilirsiniz ,böylece hepimiz bilgilenmiş oluruz.

Emniyetli Uçuşlar!

Esenlikle Kalın.

Cevap Bırakın