
YELKEN KANAT(DELTA KANAT) HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
YELKEN KANAT (DELTA KANAT) HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
1)Yelken kanat ile nasıl havalanıyorsun?
Yelken kanat ile genelde dağ veya tepenin eğimli tarafından koşarak havalanıyoruz. Ayrıca yerden vinçle ( yani motorun gücünü kullanarak halatla çekme ile) veya hafif kategorideki bir uçağın çekmesiyle de yelken kanat havalanabilir.
2)Yelken kanat (delta kanat)Ne kadar yüksekliğe çıkabilirsin?
Genelde uçuşlar yerden 1400-1800 m yüksekliği geçmez. Teknik olarak deniz seviyesinden 3000-4000 metre yükseklikten sonra havadaki oksijen oranı vücudunuz için yetmeyeceğinden maksimum bu irtifada uçabilirsiniz. Motorsuz olarak yükselmemizi sağlayan termik uçuş teknikleri hakkındaki yazıyı okuyabilirsiniz
3)Yelken kanat(delta kanat) ile en fazla ne kadar süre havada kalabilirsin?
Orta seviye seviye bir yelken kanat pilotu , havadaki termalleri(ısınarak yükselen hava akımı) ve yelken bandını (dağ veya tepe yamaçlarına çarparak yükselen hava akımının olduğu bölge) kullanarak 2-3 saat havada kalabilir. Dünya rekoru ise 24 saatin üzerindedir.
4) Yelken kanat (delta kanat) ile en fazla ne kadar mesafe uçabilirsin?
Bu soruya rekorlarla cevap vermek istiyorum. Ülkemizde en uzun mesafe rekoruna 226 km ile Hüseyin Kirişçi’ye aittir. Dünya rekoru ise 761 Km’dir. Bu mesafe kuş uçuşu İstanbul’dan Ordu’ya veya Adana’ya gitmek demektir.
5) Yelken Kanat(delta kanat) nasıl kontrol edilir? Zor mu ?
Yelken kanat tıpkı kayak yaparken olduğu gibi ağırlık merkezinin kaydırılmasıyla kontrol edilir.Bunun için çok fazla fiziksel güç gerekmez, zamanla 2 tekerlekli bisikleti sürmeyi öğrendiğiniz gibi bu konuda psikomotor yetenekleriniz gelişir ve öğrendikten sonra uçuşun keyfi size kalır.
6) Düşer misin? Yelken kanat (delta kanat) güvenli mi?
Yelken kanat ile uçarken ağırlığınızın 10 katını taşıyacak harness ile kanata bağlısın. Yelken kanatların kendileri yapısal bir hasar olmadığı veya yanlış kurulum yapılmadığı sürece havadan düşmezler. Ayrıca üzerinizde ilave önlem olarak yedek paraşüt de vardır. Yelken kanatın boruları genelde hava araçlarında kullanılan aleminyum alaşımları kullanılır.
7) Yelken Kanatı (delta kanat) fiyatları nedir?
Sıfır bir başlangıç seviye yelken kanat yaklaşık 9,000-14,000 TL arasındadır. Willswing marka yelkenkanat fiyatları için buraya bakınız. Ayrıca kask ve harness gibi ekipmanlarda gereklidir. İkinci el yelken kanatlarda piyasada mevcuttur ancak mutlaka konuyu iyi bilen bir kaç yelken kanat pilotuna danışarak almanızı tavsiye ederim.
8) Yelken kanat ile uçmak için herhangi bir belge, ehliyet yada lisansa ihtiyacım var mı?
Yasal olarak herhangi bir belgeye sahip olmanızı gerektiren bir düzenleme yok. Yani hiçbir belgeye sahip olmak zorunda değilsiniz. Ancak yarışmalara katılabilmek için organizatörler tarafından istenen sertifikaya sahip olmanız gerekir
9) Yelken kanatı (delta kanat) nasıl taşıyorsunuz ? Nerede muhafaza ediyorsunuz
Yelken kanatı taşımak için üzerine taşıma aparatı monte edilmiş halde arabanızın olması gerekir. Ayrıca 6-7 metre uzunluktaki kanatınızı koyabileceğiniz depo, balkon, bahçe vb yerinizin mutlaka olması gerekir.
Bu konuda yelkenkanat taşıma ve depolama adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
********************************************************************************************************
Bu yazımda Yelken kanat hakkında sorulan belli başlı soruları cevaplandırmaya çalıştım.Yelken kanatın (Delta kanat) ingilizcesi hang glider olarak geçer. Merak ettiğiniz konuları ingilizce olarak da araştırabilirsiniz
Başka sorularınız olursa yorum kısmından yazarsanız cevaplandırmaya çalışırım. Umarım yazımı faydalı bulmuşunuzdur. Yelken kanatın (Delta kanat) ingilizcesi hang glider olarak geçer.
Merhaba,
Ben Ankara’da oturuyorum ve yelken kanat sporu yapmak istiyorum. Bu konu ile ilgili görüşebilir miyiz?
Merhaba Cem,
Tabiki görüşebiliriz. Size iletişim bilgilerimi mail attım
Esenlikle kal.
Yakup Merdan
merhabalar ,
bende eiğitim almak istiyorum nasıl irtibata geçebiliriz?
selamlar
merhabalar ,
bende eğitim almak istiyorum nasıl irtibata geçebiliriz?
selamlar
Merhaba Selçuk,
Sanada bilgilerimi e mail olarak yolladım.
Kendine çok iyi bak!
yelkenkanat ya da diğer motorsuz hava araçları nasıl ileriye gidiyor ağırlık merkezine bağlı olup bütün ağırlığın merkezi olduğumuz ve buna göre yere dikey olarak düşmemiz gerekirken nasıl oluyorda ileriye gidebiliyor
Merhba iletişim bilgilerinizi yollarmısınız
Tesekkurler
Merhaba Türkiyedede bunun satış noktası yokmu.
Merhaba Soner,
Maalesef mağaza tarzı görüp beğenebileceğin yerler yok. Siperiş üzerine yurt dışından getiriliyor. Ya da ikinci elini bularak satın alabilirsin.
bende yelken kanat kursu almak istiyorum. İletişim bilgilerinizi yollayabilir misiniz?
Merhaba Hamit ,
iletişim kısmından iletişim formunu doldurursan seninle kısa sürede irtibata geçebiliriz.
Esen Kal !
Eğitimini kimden alabiliriz
Merhaba Caner ,
İletişim bilgileri kısmından gerekli bilgileri doldurursan Seninle kısa zamanda iletişim kurabiliriz.
Esen Kal!
Delta kanat kendi kendine öğrenilebilir mi?Bunun için kitap-kitaplar var mı?
Merhaba Oğuz
Maalesef kendi kendine öğrenmen mümkün değil. Pekçok insan bunu aklından geçiriyor fakat uygulamada yapamıyorlar.Çünkü birşekilde yelkenkanat satın alıp tepeye gitsen bile yüksekliği gördüğün zaman vazgeçersin. Canımızın kıymetini bilelim 🙂 Profesyönel eğitim almadan uçman mümkün değil.
kendi yelken kanadımı yapabilir miyim yani yelken kanadın en önemli parçalarını sizden öğrenebilir miyim hocam ve kaç metre genişlik kaç metre uzunluğu olacağını yazarsanız sevinirim ben yüksek bir dağdan atlamayacağım sadece küçük bir tepeden uçmaya çalışıcam bide daha 15 yaşındayım ankara da yaşıyorum doğma büyüme buralıyım ama aslen diyarbakırlıyım 13 yaşımdan beri yelken kanatları araştırıyorum eğitim için kaç yaşında olmalıyız ve kaç liraya eğitim alıcağız eğitim alana kadar kendi delta kanadımı yapıp küçük tepelerden atlamak istiyorum 50 kiloyum 156 boyum var hocam lütfen cevaplayın bide telefon numaranızı da cevaplarken verirseniz sevinirim
Merhaba Kadir ,
Öncelikle uçmaya olan ilginden dolayı seni takdir ediyorum. 16 yaşında anne ve babanın rızasıyla gelip eğitim almaya başlayabilirsin. Hem bu bir yıl içerisinde kilon artar . Ayrıca uçuş yapmasan bile gözlem amaçlı Ankara’da bize uçuşlarımızda katılabilirsin. İletişim kısmından cep telefonu bilgilerin dahil doldurarak gönder lütfen.Belki ileride edineceğin bilgi birikiminle bizlere yelkenkanat yaparsın. Neden olmasın ?
Esenlikle Kal!